poniedziałek, 6 lutego 2017

Dietetyczne KOKOSANKI ♥️ czyli małe co nie co, gdy dopada Cię ochota na słodkości 💋





Jeżeli masz dosyć batoników i ciach kupionych w sklepach, gdzie cukier wylewa się garściami, to zapraszam ;)

Powiem wam, że nie mam nic przeciwko słodkością a nawet muszę się przyznać do tegoże jestem od nich uzależniona ;P
Lubię podjadać pyszne czekoladowe smakołyki dlatego, aby nie zrujnować sobie sylwetki musiałam się bliżej przyjrzeć temu co ląduje mi na talerzu.  Postanowiłam sprawdzić co jest zdrowe a co lepiej ograniczyć, aby bez poczucia winy móc wchłonąć w siebie coś pysznego ;)

Kokosanki są idealne dla odchudzających się i ćwiczących osób, bo nie ma w nim białego cukru, ani niezdrowego tłuszczu, a do tego są pyszne, zdrowe i czekoladowe♥️



Składniki:

Na ciasto: (forma 20 x 20 x 5 cm)
- 4 jajka
- 0,5 szklanka mąki pszennej
- 4 
łyżki miodu
- 1/2 szklanki kakao
- 2 
łyżeczki sody
- 3 
łyżki oleju kokosowego
wiórki kokosowe 
- 0,5 szklanki mleka






Na polewę:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 2 
łyżeczki oleju kokosowego 
- 1 łyżka miodu









Sposób przygotowania

1.     W misce ucieramy olej kokosowy z 3 łyżkami miodu  miodu, dodajemy sodę, jajka, mleko i mąkę.
2.     Ucieramy na jednolitą masę.
3.     Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180*C 30-40 minut.
4.  Wyciągamy do przestygnięcia.
5.     Następnie kroimy na większe kwadraty .


Przygotowanie polewy:

1.     Na delikatnym ogniu  podgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kakao, mleko i  pozostały miód, mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. (Gdy jest za geste możemy dolać trochę wody).
2.     Następnie pokrojone kawałki zanurzamy w polewie czekoladowej,
3.     Na koniec obtaczamy je w wiórkach kokosowych.



Odstawiamy w chłodne miejsce, aby polewa dobrze zastygła.



Kokosanki jemy zaraz po zrobieniu, gdy są ciepłe a czekolada lekko zastygła, ale dalej rozpływa się w ustach J


Koniecznie podziel się opinią lub ulubionym prostym i zdrowym przepisem, a może i mnie zainspirujesz ;) 

Prześlij komentarz