czwartek, 9 marca 2017

Czekoladowe ciacho fit ♥️ Ratunek, gdy dopada Cię głód a jesteś na diecie ;P






Ciasto czekoladowe niskokaloryczne? A czemu nie :D
Mo
żesz sobie na nie pozwolić bez żadnych wyrzutów sumienia, nawet gdy dbasz o linię czy ćwiczysz!

Uwielbiam czekoladowy smak, mog
łabym go jeść i jeść, niestety większość znanych mi przepisów przeważnie była kaloryczna i zawierała niezdrowe produkty, dlatego zaczęłam sama wymyślać i przekształcać przepisy,
aby zwyczajnie nie rezygnowa
ć z przyjemności jedzenia  sł
odyczy!


Ciasto, które proponuj
ę, jest bardzo proste do zrobienia. Składniki są roślinne, dzięki temu zdrowe i pożywne,
a smakuje po prostu pysznie! Nie wymaga r
ównież poświęcania dużej ilości czasu na wykonanie, bo tylko nie całą godzinkę wraz z pieczeniem!


G
łównymi składnikami są kakao i banany

Banany, bo maj
ą mnóstwo potasu, a ponadto stanowią źródło węglowodanów, których tak bardzo potrzebujemy po ćwiczeniach. A Kakao, przez niektórych uznawane za napój Bogów ;) ma właściwości poprawiające krążenie, a także dba o nasze organizmy zapewniając porządne dawki m.in magnezu, żelaza, chromu czy potasu.


Sk
ładniki:
  •  3 jajka;
  •  1 duża marchewka;
  •  3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  5 łyżek kakao prawdziwe, bez cukru!)
  •  tabliczka prawdziwej gorzkiej czekolady
  •  2 banany
  •  2 łyżki naturalnego miodu
  •  2 łyżki oleju kokosowego
  •  Pół szklanki zblendowanych otrębów żytnich (zamiast nich może być  puszka zblendowanej białej lub czerwonej fasoli)
  •  90 g jogurtu naturalnego – (bez cukru! Powinien składać się 2 składników: mleko, bakterie).




Przygotowanie:

Ciasto przygotowuj
ę w małej, okrągłej foremce.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Fasol
ę bardzo dokładnie płuczemy. Wrzucamy do miski, dodajemy jajka, banany i blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i dokładnie, starannie miksujemy aż będzie jednolite. Następnie dodajemy startą marchewkę. 


Ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni C, przez około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem) w blaszce natłuszczonej oliwą lub olejem. Uważajmy, żeby za długo nie piec, bo ciacho wyjdzie za suche! A tego przecież nie chcemy ;)

Następnie odstawiamy do
 przestygnięcia i gdy już nie jest gorące smarujmy polewą.


Polewa (gdy chcesz):

2
łyżki oleju kokosowego,2 łyżki oliwy z oliwek i 4 łyżki wody wraz z tabliczką prawdziwej gorzkiej czekolady wrzucamy do garnka. Rozpuszczamy i mieszamy na wolnym ogniu, aż do powstania płynnej masy.
Po wystygni
ęciu ciasta rozsmarowujemy na nim polewę. Można również posypać na wierzchu kakao,wiórki kokosowe lub suszoną żurawinę ( będzie słodsze).


Uwa
żaj!!!
Bo ciasto znika w mgnieniu oka ;). Szybciej ni
ż prędkość światła :P.
Jest przepysznie, s
łodkie, wilgotne i najważniejsze! Czekoladowe




 💌💌💌
P.s. Jeśli spodobał Ci się mój artykuł sprawdź więcej na FANPAGE’U. 







Prześlij komentarz