czwartek, 27 kwietnia 2017

Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów: przepis na pyszny, zdrowy i tani obiad !





Moi drodzy, niedawno wrzuciłam na Instagram zdjęcie zapiekanki, no i rozpętała się burza!  A skoro Wy pragniecie przepisu, to ja wam go oczywiście napiszę  A co !

Mam dla Was zdrową i kolorową, warstwową zapiekankę ;)
Przedkładaną warzywami, moją ulubioną cukinią, pomidorami i posypaną świeżym szczypiorkiem i bazylią <3


Jest naprawdę banalna w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna i szybka w wykonaniu! Doskonała jako obiad, a nawet pokrojona w mniejsze kostki, jako przekąska ;) 💞


Składniki:

·        szczypta papryki, soli i pieprzu do smaku
·        ząbek czosnku pokrojonego w plasterki
·        3 łyżki oliwy
·        1 jajko
·        2 łyżki jogurtu naturalnego i mąki ;P
·        1 cebula, posiekana
·        2 cukinie, pokrojone w plasterki
·        1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
·        5 ziemniaków, pokrojonych w plasterki
·        1 większy pomidor pokrojony w plasterki
·        Ulubiona mieszanka warzyw.


Dodatki do smaku ( jeżeli chcesz )

·        Szczypiorek i bazyliia do posypania na wierzch ;)
·        Ser na wierzch, ilość i sposób ułożenia jak, kto lubi J
·        Dla mięsko-żerców ;P Aby urozmaicić zapiekankę dodaj warstwę np. z mięsa mielonego z sosem pomidorowym ;)



Przygotowanie krok po kroku:
Przygotowanie: 15 min. › Pieczenie: 35 min.


Krok 1 - na spód brytfanki ( naczynia żaroodpornego), układamy ziemniaki pokrojone w plasterki, posypujemy szczyptą soli, ( najlepiej różowej himalajskiej, bo najzdrowsza), polewamy 3 łyżkami oliwy i wrzucamy do nagrzanego piekarnika 180* na 10 minut.

Krok 2 – po wyciągnięciu ziemniaków z piekarnika, układamy na nich warstwowo po całości: cienkie plastry cukinii, następnie cebuli z papryką pokrojone w plastry/kostkę, wysypujemy mieszankę warzyw.

*** W wersji dla mięsożerców dodajesz w tym momencie warstwę z podsmażonym mięskiem mielonym z sosem pomidorowym.

Krok 3 – w naczyniu dokładnie mieszamy 2 łyżki jogurtu, jajko, szczyptę pieprzu i papryki z 4 łyżkami wody, a następnie wylewamy powstałą masę na warstwy zapiekanki. Na koniec układamy na samym wierzchu ostatnią warstwę z plastrów pomidorów i wstawiamy do piekarnika na 180 * na pozostałe 25 minut. Po wyciągnięciu posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem z bazylią.

*** A Gdy ktoś chce zrobić wersję bardziej rozbudowaną, to można poukładać plastry ulubionego sera na wierzchu 5 minut przed wyciągnięciem z piekarnika ;)



Ps.
Uwielbiam cukinię, jest dla mnie dodatkiem do większości dań w sezonie! Jest doskonała smażona, w sałatkach, faszerowaną, zapiekaną z mięskiem czy nawet na tostach. A do tego ma mało kalorii i wiele witamin takich jak: A, C, K, PP i B1, a także magnez potas i żelazo!

Dlatego już niedługo na blogu znajdziecie przepis na faszerowaną cukinie z mięskiem mielonym z indyka z papryką i pomidorami 


Ps.2
Dla chętnych podrzucam ciekawy artykuł pt.: „CUKINIA-wartości odżywcze i przepisyna dania”



Serdecznie polecam @Happiness collection J



Prześlij komentarz